Zetmethodes

Nadat de koffie een lange weg heeft afgelegd vanaf de koffieplantages naar de winkel volgt misschien wel de belangrijkste stap in de koffieketen, namelijk koffiezetten en koffiedrinken. In principe is het zetten van een geurige en lekkere kop koffie heel eenvoudig. Tegenwoordig is er allerlei zetapparatuur te koop, en diverse koffiesoorten die passen bij de methode die wordt gekozen. Welke zetmethode ook gekozen wordt: de versheid van de koffie en de juiste maling spelen altijd een rol.

 

Snelfiltermethode

Populair in Nederland is het koffiezetapparaat dat gebruik maakt van de snelfiltermethode. Het water sijpelt door de gemalen koffie en valt in een kan die wordt warm gehouden. Het hete water kan natuurlijk ook met de hand op de koffie worden geschonken. Voor beide methoden geldt dat er gebruik wordt gemaakt van (papieren) filters. Als de filter kegelvormig is gaat het zetten iets sneller omdat het bonenmaalsel meer contact heeft met het water. 

 

 

Espressomethode

Espressokoffie wordt onder zeer hoge druk (8 á 9 atmosfeer) gezet. Heet water wordt door het maalsel geperst. Een geslaagde espresso heeft bovenop een gesloten crèmelaag. Doorgaans wordt voor deze methode relatief pittige, donker gebrande koffiebonen en zeer fijn gemalen koffie gebruikt.

 

 

Éénkopszetmethode

Een belangrijke ontwikkeling op de Nederlandse koffiemarkt is de doorgaande groei van éénkopszetmethodes zoals bean-to-cup automaten en de koffiecups en koffiepad machines. Deze methodes spelen in op de behoefte van de consument om eenvoudig één of enkele voortreffelijke koppen koffie naar wens te kunnen zetten. De hogedruk espresso varianten van deze machines spelen daarnaast in op de groeiende voorkeur voor espresso en cappuccino.

 

 

Cafetière

De zetmethode met een glazenkan in een metalen of plastic houder wordt cafetière genoemd. Het filter is gemaakt van fijn metalen gaas met een lange staaf die aan de deksel van de cafetière is bevestigd. In de kan wordt het koffiemaalsel op de bodem geschept, er wordt heet water (net van de kook) op geschonken, 3 to 5 minuten laten trekken en voorzichtig het filter naar beneden drukken. Het koffiedik blijft zo onderin gescheiden van de drank. Deze methode vraagt om een grove maling van de koffiebonen.

 

 

New instants

'New instants' (bijvoorbeeld instant cappuccino of Wiener melange in portieverpakkingen) bieden volop variatie en zijn snel klaar. Daarmee wordt voldaan aan onze wens om op ieder moment van een kop koffie te genieten. Daarom zijn ze ook zo populair. New instants worden steeds meer verkocht. Er zijn diverse soorten zoals cappuccino, espresso, café amaretto of 'koffie verkeerd'.

 

 

Oploskoffie

Oploskoffie wordt gemaakt van gezette koffie die -om het water te laten verdwijnen- wordt gesproeidroogd in hete lucht of gevriesdroogd bij -40°C. Dan ontstaan pure korreltjes koffie die goed kunnen worden bewaard en met heet water of hete melk in een oogwenk een kop koffie geven. Er is traditionele instantkoffie die in glazen potten wordt verkocht. Maar er zijn ook zogenaamde 'new instants' die in portieverpakkingen worden aangeboden.