Theesoorten

Tegenwoordig is er een steeds grotere variëteit aan theesoorten te verkrijgen. Voor elk moment van de dag is er een passende thee. Naast groene en zwarte thee, wordt er ook veel 'thee-met-een-smaakje' gedronken. Dit zijn theesoorten waaraan aroma's zijn toegevoegd.

Zwarte thee

Zwarte thee wordt over het algemeen ervaren als kruidig, fruitig met notige tinten en een sterke geur. De sterke smaak dankt de zwarte thee aan het uitgebreid oxidatieproces tijdens de productie ervan. Een aantal bekende zwarte theeën zijn:

TippyOrangePekoe
Assam

Assamthee wordt omschreven als een pittige, aromatische en opwekkende thee uit het noordoostelijk deel van India.

Ceylon

Ceylonthee is afkomstig uit Sri Lanka (het voormalige Ceylon). Het is een geurige thee die erg smaakvol is.

Darjeeling

 

Darjeeling is de beroemdste thee uit India, afkomstig van de hellingen van de Himalaya. De thee heeft een zeer geurig en krachtig karakter. De eerste pluk geldt als de 'champagne' onder de theesoorten. De Darjeeling First Flush: een thee met veel geur en een lichte afschenk, die ieder jaar omstreeks mei speciaal wordt overgevlogen.

 

Oolong thee

FinestOolongBio

Oolong thee is een half gefermenteerde thee. Het productieproces is gedeeltelijk vergelijkbaar met dat van zwarte thee, maar de fermentatie is tot de helft bekort. Oolong thee heeft grote bladeren en wordt meestal als bladthee geproduceerd. Na het zetten is het vrij blank van kleur met een delicate geur.

 

Groene thee

GroeneTheeChina

Groene thee is thee die men niet fermenteert. Daarom behoudt deze thee z'n groene kleur. De thee die er van wordt gezet is wat bitter van smaak. In Japan, China en Taiwan wordt veel groene thee geproduceerd en ook gedronken. Maar ook in Nederland staat groene thee steeds meer in de belangstelling.

 

Witte thee

WitteBloesemBioWitte thee wordt soms eerst gestoomd en daarna meteen gedroogd door roosteren. De thee wordt dan dus niet gerold. Witte thee is zeer licht van kleur en smaak en is van alle soorten thee het minst bewerkt.

Om een bittere smaak te voorkomen is het belangrijk dat groene en witte thee niet met kokend water gezet wordt, maar water met een temperatuur tussen de 60 en 90 graden celsius. De exacte temperatuur is afhankelijk van het soort en de kwaliteit van de thee.

 

Gearomatiseerde thee

Lemonmyrtlegreen

Aangezien thee relatief snel een smaak aanneemt, kan het vermengd worden met kruiden of specerijen, bloesem of de etherische olie van bloemen of vruchten. Deze thee wordt ook wel variatiethee of smaakjesthee genoemd. Vaak worden aromakorreltjes toegevoegd, die worden gemaakt van het sap uit vruchten, vermengd met hele kleine theedeeltjes. Gemalen kaneel wordt gebruikt om thee met kaneelsmaak te maken en bij jasmijnthee worden tijdens het productieproces jasmijnbloesem tussen de theebladeren gelegd. Tot slot, Earl Grey thee heeft zijn specifieke karakter te danken aan de citrusvrucht bergamot. De zogenoemde bergamotolie.

 

Kruidenmelanges

KruidentheeKamilleDe kruidenmelanges die in de winkel te koop zijn, worden in de volksmond ook wel kruidentheeën genoemd. Deze melanges hebben als basis bijvoorbeeld citroengras, kamille, venkel, rozenbottel of pepermunt en worden net als thee gezet en net als thee gedronken. Maar omdat deze kruiden niet van de theeplant (Camellia Sinensis of Camellia Assamica) komen maar van andere planten is het eigenlijk geen thee. Verschillende specialiteiten die als thee worden gedronken, zijn de afgelopen jaren enorm populair geworden. Rooibos is in Zuid-Afrika eigenlijk een nationale volksdrank. 'Rooibos thee' is sinds een paar jaar ook erg populair in ons land, net zoals de Maté uit Argentinië.