Wereldmarkt

Jaarlijks wordt in de hele wereld ongeveer 3,7 miljard kilogram thee geproduceerd. In tegenstelling tot de wereldwijde handel in koffie wordt het grootste gedeelte van de theeproductie (~80%) gebruikt voor consumptie in producerende landen. Voornamelijk in China, het grootste theeproducerende land ter wereld, drinken mensen ook graag thee.
Een relatief klein deel van de wereldwijde thee productie (~ 20%) wordt dus geëxporteerd en over de hele wereld verscheept. Jaarlijks wordt in Nederland rond de 25 miljoen kilogram thee geïmporteerd. Deze thee is vooral afkomstig uit India, China, Indonesië, Sri Lanka, Malawi en Kenia.

tea globe

De thee wordt in partijen rechtstreeks van de plantages gekocht of verhandeld via theeveilingen. De meeste landen die thee produceren hebben één of meer theeveilingen. Belangrijk voor de handel zijn bijvoorbeeld de veilingen in Calcutta, Djakarta en Mombasa.

De thee wordt vervolgens afgeleverd bij de theepakkers over de hele wereld. Nederland speelt een belangrijke rol in de wereldwijde theehandel. Nederlandse theebedrijven stellen theemelanges samen die vervolgens in de winkel te koop zijn. Ook wordt vanuit Nederland veel thee naar andere landen geëxporteerd, zoals bijvoorbeeld Duitsland, Rusland, Engeland of Amerika.