18 mei, 2015

Paneldiscussie duurzaamheid bij ACF2015

Op vrijdag 15 mei jl. heeft de KNVKT, samen met SCAE Nederland en KoffieTCacao magazine, tijdens het Amsterdam Coffee Festival een paneldiscussie georganiseerd over verduurzaming van de koffieketen. De sessie trok een groot en divers publiek van consumenten, koffiebranders, koffiehandel, duurzaamheidsprofessionals en andere koffieliefhebbers.

Na een welkom en inleiding door KNVKT secretaris Elize Klitsie, heeft Sjoerd Panhuysen (Hivos) een toelichting gegeven over de uitdagingen, op sociaal-, ecologisch- en economisch gebied, waar vooral kleine koffieboeren mee te maken hebben. Ongelijkheid, vergrijzing, bodemverarming, klimaatverandering, lage productiviteit en lage kwaliteit vormen een vicieuze cirkel waar boeren moeilijk uitkomen. Ondertussen groeit wereldwijd de vraag naar duurzame koffie. Dit biedt een kans om de positie van de boeren op de wereldmarkt te verbeteren. Hivos heeft hiervoor verschillende programma's gericht op inclusiviteit en verbetering van de productiviteit. Aansluitend gaf zelfstandig consultant Sanne Steemers (Valued Chain) een overzicht van de verschillende instrumenten die de markt kan gebruiken om verduurzaming te stimuleren en te faciliteren, zoals bijvoorbeeld certificering en directe handel. Belangrijk uitgangspunt hierbij is de diversiteit van koffie: verschillende varieteiten van drie continenten hebben elk hun eigen markt. Ook is de situatie van de boer niet overal gelijk. Dit brengt complexiteit en afhankelijkheden met zich mee: er is geen 'one size fits all'-oplossing.

Als belangrijkste onderdeel van de sessie, ging een panel, bestaand uit Hilke van den Bosch (Buro Bosch), Jean Heylen (32Cup), Rob Berghmans (Caffenation Specialty Coffee Roasters), Sjoerd Panhuysen en Sanne Steemers, samen met het publiek in debat om het onderwerp 'sustainability in the coffee sector' verder uit te diepen. Aan de hand van drie stellingen kwamen onder anderen de voor- en nadelen van de verschillende duurzaamheidsinstrumenten aan bod, als ook de rol van de consument, de vraag naar volume versus kwaliteit, de rol van speculatie op termijn markten, en de duurzaamheidsvraagstukken dichter bij huis.

De presentaties zijn op te vragen bij het KNVKT Bureau. Stuur hiervoor een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

ACF 20150515 110735 small

logos ACF thelab